Re-integreren

Wat is re-integratie?

Wanneer je een uitkering (ZW/WIA of WW) ontvangt van het UWV (Werkbedrijf), kan het UWV (Werkbedrijf) je faciliteren om een baan te vinden. Zij kunnen hiervoor een re-integratiebureau inschakelen.

 

Het UWV kent sinds juli 2016 twee soorten re-integratietrajecten, te weten:  "Werkfit" en  "naar Werk". In 2019 zijn er daarnaast modulaire trajecten toegevoegd, o.a. begeleiding bij scholing.

 

Je bent zelf vrij een re-integratiebureau te kiezen. Ook sommige gemeenten en werkgevers (2e spoortrajecten) bieden re-integratietrajecten aan voor mensen met een uitkering of voor mensen die tijdelijk arbeidsongeschikt zijn. Een re-integratiebureau ondersteunt je op allerlei mogelijke manieren bij het vinden van passend werk.

Ben Pranger Personeelsadvies en re-integratie

Ben Pranger Personeelsadvies is door het UWV (Werkbedrijf) aangewezen als een erkend re-integratiebureau voor mensen met door het UWV (Werkbedrijf) opgezette trajecten. Hoe het re-integratietraject eruit ziet, hangt af van jouw wensen en mogelijkheden. Het doel is om zo snel mogelijk weer in je kracht te staan om een leuke en passende baan te vinden. Een doel dat alleen verwezenlijkt kan worden door intensieve persoonlijke begeleiding. Met alleen het vinden van een baan is het traject voor ons nog niet afgerond. Ook als je inmiddels bent gestart met je nieuwe baan, blijven we je begeleiden (nazorg).

Maria, 25 jaar

“Het heeft me allemaal niet erg meegezeten. Ik was smoorverliefd, werd zwanger en vervolgens nog voordat Rick geboren was, verlaten door zijn vader. Het tijdelijke contract dat ik had bij mijn toenmalige werkgever werd niet verlengd en daar stond ik dan. Een alleenstaande moeder van 23 jaar, zonder inkomen en met alleen mijn VMBO diploma. Ik kwam in aanmerking voor een bijstandsuitkering en kreeg van de gemeente de kans om een traject te gaan volgen bij een re-integratiebureau. Om eerlijk te zijn genoot ik er met volle teugen van om alle tijd voor Rick te hebben en hem niet naar een oppas te hoeven brengen. Toch moest ik weer aan het werk. Met gemengde gevoelens maakte ik dan ook een afspraak met Annemiek. 

 

Ik zag er nog steeds tegenop om weer aan het werk te moeten. Annemiek begreep dat en maakte het bespreekbaar. Al snel zag ik het steeds meer zitten om weer aan de slag te gaan. Annemiek stimuleerde met het zoeken naar vacatures en hielp met het schrijven van sollicitatiebrieven. Tegelijkertijd dacht zij mee over hoe ik het moederschap kon combineren met een baan. Nu werk ik 20 uur per week als telefoniste bij een callcentre. Ik werk vooral ’s avonds, zodat ik zoveel mogelijk bij Rick kan zijn. De twee ochtenden die ik werk, gaat Rick naar de crèche op een steenworp afstand van mijn werkgever. Omdat ik me in het begin best wel onzeker voelde in mijn nieuwe baan, was het erg plezierig dat ik Annemiek nog met regelmaat sprak. Inmiddels werk ik met veel plezier.